tiistai 24. kesäkuuta 2014

3

Kuten ennenkin kirjoitin tänään kolme vuotta täyttävälle pienelle Himpulle kirjeen hänen omaan muistikirjaansa. Tässä muutamia otteita siitä, minkälaisia terveisiä hän sai. 


"Hei Himppu ja hyvää syntymäpäivää. Kello on nyt yksi yöllä ja Brasilia-Kamerun matsi on juuri päättynyt. Tämän vuoden MM-kisat on Brasiliassa, joten kukumme täällä yömyöhään matseja katsellen. Sinä synnyit Juhannusattona kolme vuotta sitten. Kuusi viikkoa etuajassa, olit kuin linnunpoikanen. Niin pieni ja suloinen. Kun isä tuli katsomaan sinua sairaalaan, hän sanoi, että olet täydellinen. Emme vielä silloin osanneet arvata, että olet hyvin erityinen poika. 


Olet ainoa meidän lapsista, jolla on ollut syntymästä saakka hiuksia. Sinulla on myös hyvin erikoinen suhtautuminen kuontaloosi, sillä olen viimeisen puolivuotta yrittänyt houkutella sinua parturiin, mutta sinä haluat pitää pitkän hampputukkasi. Se on selvästikin osa persoonaasi, joten olen päättänyt lopettaa painostamisen ja nyt odotan, että silmille ulottuvat hapsut alkavat häiritä sinua itseäsi siinä määrin, että haluat parturiin. Olet rauhaa rakastava henkilö, joka ei viihdy isojen ihmismassojen keskellä. Tosin kasvettuasi olet alkanut viihtymään sillä tavalla, että hakeudut itse johonkin vähän sivummalle ja tarkkailet sieltä muita. Olet muutenkin nimenomaan tarkkailija. Olet kiinnostunut luonnosta ja ötököistä. Opetat vauvallekin, ettei hyöteisiä saa kiusata tai tappaa, vaan niitä voi katsella. Otin kerran epähuomiossa hienon koppakuoriaisen sinulle tulitikkurasiaan, kun bongasin sen sillä aikaa kun torkuit sohvalla. Herättyäsi olit kauhuissasi, juoksit takapihalle askin kanssa ja päästit sen heti menemään. Sen jälkeen tallustelit sen perässä puoli tuntia katsellen mitä se puuhaa.


Jotakin mentaliteetistasi kertoo sekin, että olet jo kahden viikon ajan hokenut, että haluat vain pikkusynttärit, siis ei paljoa vieraita. Niinpä olemme kutsuneet kahden viikon päästä vietettäviin juhliin vain lähimmät. Eilen iltapäivällä tepastelit terassilla ja tulit ilmoittamaan, että et halua herätä onnittelulauluun, kun tiedustelin minkälaista herätystä toivoisit vastasit: "Minä haluun, että äiti tulee vaan hiljaa sanomaan, että herätys Himppu, lahjapaketit on tullu." Et myöskään halunnut synttäriaamiaista vaan mansikkatuutin, joka nyt odottaakin pakastimessa. 


Lempiruokaasi on sushi. Tykkäät katsella kirjoja ja kuunnella radiota. Pari viikkoa sitten menit Rauhalan takapihan kalliolle yksiksesi istumaan, kun muut olivat sisällä. Isoveljesi Pötti kipusi pian viereesi tiedustelemaan mitä puuhailet ja sinä vastasit: Kuuntelen kun tuulee. 


Tykkäät käydä ongella isän kanssa. Jaksat istuskella onkivapa kädessäsi hiljaa paikallaan vaikka tunnin. Olet kasvanut avarakatseiseksi isoveljeksi. Huomattavasti lyhyeämmän pinnan ja korkeamman energiatason omaavaa pikkuveljeäsi siedät aika kauan. Joskus kun meno Rauhalassa kiihtyy äärimmilleen, esimerkiksi kun Pötti ja Juho innostuivat pelaamaan eteishallissa tennistä, hiippailet tyynesti omaan huoneeseesi ja laitat oven kiinni. Kun kurkin mitä puuhaat olet yleensä lueskelemassa tai sitten kaivelet pieniä muovisia eläimiä peltirasiasta, jota säilytät sänkysi alla vauvalta turvassa. 


Tykkäät vedestä ja uimisesta sekä leikkimökissä leikkimisestä. Isoveljien pädeiltä katselet yleensä Kaapoa. Tulet äidin ja isän väliin nukkumaan joka ikinen yö. Yhden yön muistan tältä keväältä, jolloin et herännyt ja nukuit omassa sängyssäsi aamuun asti. Aamulla kävelit huoneesta valtavan hämmästyneenä ja totesit: "Mitä vitsii mä en ollu tullu äidin viereen." Olet sellainen, että suhtaudut kaikkiin uusiin ihmisiin lähtökohtaisesti epäilevästi, mutta kun tykästyt johonkin, hän on sydämessäsi aina. Olet hitaasti lämpiävä, mutta kun kiinnyt johonkin henkilöön tai tavaraan, omistautumisesi on ihailtavaa. Kyselin sinulta etukäteen mitä ruokaa toivoisit syntymäpäivänäsi ja vastasit, että "ihan semmosta tavallista vaan". Se kuvaa ajatusmaailmaasi hyvin. Toivoisit, että jokainen päivä olisi suurinpiirtein samanlainen. Kaikenlainen muutos on sinulle hankalaa. Muistan, kun lastenhuoneessa vaihdettiin vauvan pinnasänky lastensänkyyn, niin itkit hiljaa, että tuokaa vauvan oma sänky takas. Samaan aikaan pikkuveljesi hyppi innoissaan uudessa nukkumapaikassaan. Sellainen sinä olet. Maailman suloisin poika. Tuntuu, että saat meidät muutkin usein pysähtymään. Kuuntelemaan ja katselemaan sellaista, jonka ohi juoksemme joka päivä. Olet oikea kultahippu, pieni himpunpimppu. Rakastan sinua valtavasti. Paljon onnea! Terveisin, Äiti"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti